انواع پیچ و مهره ها کاربرد آنها در صنعت
پیچ و مهره همانطور که میدانید برای اتصال و محکم کردن دو قطعه با جنس یکسان و یا دو متریال با جنس متفاوت استفاده می شود. ظاهر این ابزار استوانه شکل است که دارای رزوه های مارپیچی به دور آن به طور کامل و یا نیمه می باشد سر این پیچ ها دارای اشکال مختلف میباشد که برای پیچاندن پیچ توسط انواع پیچ گوشتی، آچار و … تعبیه شده اند که از بدنه خود پیچ بزرگتر و پهن تر است و بر روی ساقه پیچ سوار است. انواع مختلف پیچ و مهره ها تقریبا در تمامی صنایع کوچک و بزرگ کاربرد دارند. دسته بندی های این ابزار بر اساس ظاهر و اندازه های آنها مشخص شده شده است. در این مقاله به شرح انواع پیچ و کاربرد آنها پرداخته ایم.
دسته بندی سر پیچها بر اساس موارد استفاده آن
سر مخفی : پیچ هایی هستند که به طور کامل در قطعه کار فرو می رود و با سطح صاف و یکدست می شوند، پیچ های سر مخفی نامیده میشوند که غالبا شکل آنها به صورت تخت است.
سر نیمه گرد : مواردی هم هست که نیازی به سطح صاف نیست و نوعی از سرگرد که واشردار می باشد مورد استفاده قرار میگیرند و معمولاکاربرد آهن برای اتصال ورق های فلزی است.
سر ذوزنقه ای: این نوع از پیچ ها سطح حامل پیچ را افزایش می دهد.
سرهای شش گوش: نوعی دیگر از انواع سری می باشد که سری آن دارای شش گوشه میباشد
پیچ چوب : از پرکاربرد ترین پیچ های میتوان از پیچ چوب نام برد. پیچ چوب نیمه رزوه و با رزوه بزرگ با فاصله زیاد می باشد که برای متصل کردن انواع چوب،ام دی اف و فایبرگلاس مورد استفاده قرار میگیرد. بخشی که رزوه ندارد برای لغزیدن به داخل قطعه رویی می باشد. سر پیچ در پیچ چوب دارای اشکال تخت، گرد یا بیضی هستند. رنگ این پیچ ها نقره ای یا زرد هستند و دارای پوشش زینک یا استیل استنلس هستند. پیچ چوب باید استاندارد DIN 7997 داشته باشد.
پیچ ماشین : از دیگر پیچ های پر کاربرد میتوان به پیچ ماشین اشاره کرد. این مدل پیچ در طول ساقه به طور کامل رزوه دارد و با مهره استفاده می شوند. پوشش این نوع پیچ از زینک می باشد. سایزهای کاربردی این نوع پیچ شامل 8×32، 6×32، 10×32، 10×24 می باشد. این نوع پیچ ماشین باید دارای استاندارد DIN7985 باشد.
پیچ نوک بر: نوعی پیچ مشابه پیچ ماشین است در سر آن ها یک بریدگی دارد. کاربرد این نوع پیچ در جایی که برای بستن پیچ به گشتاور بالا نیاز است امکان پذیر است.
پیچ فلز : نوعی پیچ که برای اتصال فلزات، ورق های فلزی و در برخی موارد پلاستیک و فایبرگلاس مورد استفاده قرار میگیرد. پیچ فلزی برای اتصال فلز به چوب بسیار کاربرد زیادی دارد. چرا که این نوع پیچ رزوه های ریز با فاصله های کوتاه و در کل طول ساقه پیچ دارد. پیچ فلز با سرهای دوسو، چهارسو، واشر دار در بازار موجود می باشند. این نوع پیچ باید دارای استاندارد DIN7981 باشد.
پیچ نوک مته ای : مدلی پیچ، شبیه پیچ فلز نیز وجود دارد که دارای سری به صورت مته ای شکل می باشد تا هنگام سوراخکاری راه خود را باز کند و به پیچ نوک مته ای شناخته می شود. جنس پیچ نوک مته ای از استیل است و در برخی برندها دارای پوشش زینک است. سر این نوع پیچ شش گوش می باشد و گاها در مدل واشردار هم کاربرد دارند.این نوع پیچ دارای استاندارد DIN7504 میباشد.
پیچ شش گوشه : پر کاربرد ترین پیچ در صنایع، پیچ شش گوش است. پیچ شش گوش دارای سری به شکل شش ضلعی می باشد و برای باز و بسته کردن آن، آچار یا آچار فرانسه مورد استفاده قرار میگیرد. این پیچ هم در شکل تمام رزوه و هم در شکل نیمه رزوه کاربرد دارد. در برخی مدل های این پیچ، پوشش خشکه، استیل و گالوانیزه به کار نمی رود. این نوع پیچ دارای استاندارد DIN933 یا DIN931 میباشد.
پیچ بار: در جایی که به علت حرکت و تکان، ارتعاش ایجاد می شود و امکان دارد پیچ از جای خود بیرون بیاید، استفاده از نوعی پیچ به نام پیچ بار توصیه میشود، پیچ بار یک سر نیم حلال دارد و در زیر آن از داخل دارای یک بخش مربعی است که کامل در کار فرو رود تا در زمان ارتعاش، پیچ باز نشود.
پیچ لگ(lag ): ظاهری شبیه پیچ چوب دارد اما سر آن شش گوش یا چهارگوش است و در انتها به شکل مخروطی رزوه شده است. کاربرد این پیچ برای متریال پایه ای که برای بستن پیچ با گشتاور بالا نیاز دارد و در صنایع ساختمانی و چوبی است. این نوع پیچ باید دارای استاندار DIN571 باشد.
پیچ آلن : یک مدل پیچ هست که سر شش گوش و آلن خور دارد. برای باز و بسته کردن آن باید از آچار آلن استفاده کرد. استاندارد پیچ آلن یا سوکتی باید دارای استاندارد DIN912 باشد.
پیچ مغزی : پیچ های وجود دارند که برای محکم کردن سطوح استفاده می شوند که به پیچ مغزی معروفند که شکل ظاهری آنها به صورت پیچ آلن است .
پیچ چشمی : یکی از پیچ ها که در مواردی که پیچ تحت بار زیاد و زاویه ای نیست به کار می رود، پیچ چشمی است که یک پیچ با سر حلقه ای است. پیچ چشمی گاها با مهره استفاده می شوند و به عنوان تکیه در کار، به کار می رود.یک مدل پیچ چشمی هست که دارای نوک تیز خودکار است و در کار به عنوان تکیه به کار می رود.
پیچ شانه دار: این نوع پیچ نیز برای ایجاد تکیه گاه به کار می رود و به پیچ انباری نیز معروف می باشند و برای تحمل بار کششی و برشی به کار می روند.
پیچ بالابر: یکی از پیچ های کاربردی که برای اتصال سطوح نرم و پلاستیکی مانند تسمه نقاله کاربرد دارد،پیچ بالابر یا آسانسوری می باشد.این نوع پیچ دارای سری با قطر بزرگ و تخت می باشد و گردن باریک و به شکل چهارگوش، در برخی مدل ها مثلثی، دارد تا در کار چرخش نداشته باشد.سرتخت بودن این نوع پیچ این امکان را دارد که بعد از نصب،آن را صاف و صیقلی کرد.
پیچ بی سر : در مکان هایی که باید از پیچ های مخفی استقاده شود باید پیچ های بی سر مورد استفاده قرار بگیرند پیچ های بی سر مانند انکربولت، استاد بولت و یوبولت بهترین نوع آنها هستند.
ابزار هایی مانند پیچگوشتی و انواع آچار برای باز و بسته شدن پیچ ها نیاز هستند. اغلب پیچ ها در جهت عقربه های ساعت محکم می شوند. اما برخی پیچ ها هستند که در جهت پادساعتگرد سفت می شوند و این مدل ها استثنا هستند.
انواع مهرهها
انواع مهره براساس کاربردشان در استانداردهای متفاوت تعریف می شود :
مهره DIN 934
این مهره شش گوش می باشد و پرمصرف ترین مهره در تمامی صنایع محسوب می شود.
مهره DIN 315
این مهره به خاطر شکل ظاهری خود با نام مهره خروسکی در بازار شناخته می شود.
مهره DIN 439
این مهره به دلیل قطری که نسبت به دیگر مهره ها دارد به مهر باریک معروف است و جز دسته ی مهره شش گوش محسوب می شود
مهره DIN 555
مهره ای است که شش گوش بوده و معرفی شده با كلاس 5.4
مهره DIN 557
یک نوع مهره چهارگوش به حساب می آید
مهره DIN 582
با نام مهره چشمی و مهره قلابی در بازار شناخته می شود.
مهره DIN 798
اين مهره چهار گوش و با ارتفاع زياد ميباشد
مهره DIN 917
اين نوع مهره يک طرف آن سر بسته ميباشد .
مهره DIN 928 , 929
اين مهره با نام مهره جوش شناخته می شود و در دو شكل چهار گوش و شش گوش معرفي شده و به دليل 3 زائده كه بر روي يك طرف مهره موجود ميباشد براي جوش دادن اين مهره بر روي قطعات خاص استفاده ميشود .
مهره DIN 935
اين مهره به نام مهره تاجدار يا چاكدار معروف است. به دليل شكل ظاهري در 2 تيپ A, B معرفي ميگردد .يك طرف اين مهره شيارهايي دارد كه بعد از بسته شده مهره ميتوان از بين شيار ها يك نوع پين به نام اشپيل را عبور داد .
مهره DIN 936
اين مهره يك نوع مهره با ارتفاع كم يا همان باريك ميباشد .
مهره DIN 937
اين مهره همان مهره تاجدار يا چاكدار با DIN 935 ميباشد ولي ارتفاع اين مهره كوتاه ميباشد .كه اصطلاحاً آن را مهره چاكدار باريك ميگويند .
مهره DIN 980
اين مهره از نوع قفلي ميباشد . اين مهره به دليل شكل ظاهري و عملي كه بر روي اين مهره به هنگام توليد انجام ميشود هنگام بسته شدن بايد با آچار محكم شود كه بعد از بسته شده به سختي باز ميشود .
مهره DIN 982
اين مهره نيز يك نوع مهره قفلي ميباشد كه در يك طرف آن يك نوع تفلون قرار داده شده كه هنگام بسته شدن به سختي بسته و بعد از بسته شدن به سختي باز ميگردد .
مهره DIN 986
اين مهره يك طرف آن بسته بوده و شبيه به يك گنبد ميباشد .
هر کسی بنا به نیازی که دارد برای خرید پیچ و مهره اقدام میکند. قیمت فروش پیچ و مهره ها در اندازه ها و مدل ها مختلف متفاوت است. شما میتوانید بر حسب نیاز خود انواع پیچ و مهره را از فروشگاه اینترنتی بولت نالت ایران دیدن فرموده و خریداری نمایید.
سلام و خسته نباشید؛
به نظرتون برای اتصال میلههای قفسه در سوله بهتره از پیچ سرمتهای واشر دار مگاپیچ یا پیچ سرمتهای خزینه تهیه کنم؟